Communication

JUWELEN ALS COMMUNICATIEMIDDEL

Waarom mensen juwelen dragen?

Aan de hand van juwelen geven we weer wie we zijn en waar we voor staan, juwelen als kentekens van de mens. Vandaag de dag worden juwelen gedragen om verschillende redenen. De keuze van een juweel is persoonlijk. Het gaat over schoonheid, karakter, smaak, onderscheid, identiteit…  Bewust/ onbewust worden er groepen gevormd, bijvoorbeeld mensen die zich onderscheiden in status en rijkdom. Er worden hypes gevolgd en alles en iedereen inspireert elkaar.  Naast de persoonlijke is er nog de esthetische waarde die een bepaalde cultuur of gemeenschap typeert.

WAARDE

JUWELEN DIE RIJKDOM UITSTRALEN

Deze portretten zijn een schat aan juwelen: het rijkelijke weergeven van parelsnoeren, edelstenen in oorhangers halskettingen, grote kanten kragen, hoe meer hoe beter. Sieraden zijn zo’n vast onderdeel van het uiterlijk, dat ze vaak op portretten zijn afgebeeld. Omdat sieraden daar daadwerkelijk gedragen worden, zijn deze afbeeldingen een goede bron voor de mode in een bepaalde tijd. Enkel de rijken konden het zich veroorloven om een portret te laten maken. Hoe meer juwelen er weergegeven zijn, hoe rijker de persoon.

de kloof tussen rijk en arm wordt hier sterk weergegeven

Ermgard Elisabeth


SYMBOLEN

SYMBOLISCHE WAARDE

mensen dragen juwelen omdat er een soort van symboliek achter zit, het is een meerwaarde. Men draagt het niet uitsluitend om de schoonheid maar omdat er voor hen een verhaal achter schuilgaat. Bv; trouwjuwelen

spaanse-koningin-ena

trouwring

3. JUWELEN OM JE GODDELIJKE STATUS TE BEVESTIGEN

bling_20bling

BETEKENISVOLLE JUWELEN

AMULET OF TALISMAN

Gebaseerd op mythe, legendes en magie. Een amulet of talisman is een voorwerp dat geluk of bescherming zou brengen. veel gebruikt als amulet zijn: edelstenen, muntjes,tekeningen, ringen, religieuze objecten, planten en delen van dieren. Een amulet en een talisman worden vaak met elkaar verward. Een amulet biedt bescherming en behoedt je voor gevaar. Een talisman brengt geluk en voorspoed, een geluksbrenger dus.

amulet

amulet

Turkse talismannen tegen het boze oog

Turkse talismannen tegen het boze oog

Winti is een traditionele Afro- Surinaamse religie in Suriname. In het surinaams en Winti religie wordt dit woord ook gebruikt om de goden en bovennatuurlijke schepsels mee aan te duiden.

Winti- amulet

Winti- amulet

Het snoer is ingesmeerd met witte klei, pemba/pimba doti. Aan de voorkant hangen een jaguartand met aan weerszijden uit hout gesneden klokvormige koperen belletjes. De witte klei speelt een grote rol bij vele godsdienstige ceremoniën; men smeert zichzelf of amuletten in ter afwering van kwade krachten

witte klei

witte klei ter afwering van kwade krachten

JUWELEN VAN DE FARAO’S

Juwelen van de Egyptenaren schetsen hoe juwelen voor farao’s een manier waren om zich van het gewone volk teonderscheiden en hun goddelijke status te bevestigen. De datering van deze juwelen was niet simpel, men stelde vast dat de juwelen in mindere of meerdere mate onderhevig zijn aan slijtage. De slijtagesporen wijzen erop dat de juwelen in het dagelijkse leven gedragen werden wat een weerslag heeft op de betekenis van de juwelen en in het bijzonder de amuletten aan de juwelen. Het meest voorkomende materiaal bij deze juwelen, zowel kralen als amuletten was faience (= soort keramiek tegeltje) verder waren de kralen en amuletten uit carneool, amazoniet en been gemaakt. Oude Egyptenaren gebruikten juwelen en amuletten in het dagelijkse leven, de inkoop en verkoop van deze juwelen en amuletten was dan ook een belangrijke handel.

anchhor mummie
anchhor mummie


Vroeger gaven mensen juwelen mee met hun gestorven geliefden, juwelen voor het leven in het hiernamaals. ook vandaag wordt dat nog gedaan, maar in mindere maten. Deze juwelen waren een goede bron om de juwelen en hun leefstijl te identificeren.

grafjuwelen

grafjuwelen

IDENTITEIT

Mensen dragen juwelen om uniek te zijn, ergens bij te horen, in de belangstelling te staan, een duidelijk standpunt in te nemen of schoonheid en persoonlijkheid weer te geven..  we worden beïnvloed door elkaar, door de omgeving en het gebeuren in de wereld.

JUWELEN MAKEN DUIDELIJK TOT WELKE GROEP OF LAND/CULTUUR JE BEHOORT

http://www.ethesis.net/wodaabe/wodaabe_hfst_3.htm

de juwelen die de ‘Wodaabe’ dragen bevestigen de esthetische normen en waard

en die kenmerkend zijn voor deze groep. de ‘Wodaabe’ gelooft dat bepaalde plantaardige of minerale bestandde

len magische krachten bezitten. je dragen juwelen volgens hun culturele geloof.

4bassariinitiate

INDIAN JEWELLERY


indian jewellery

VOLGENDE JUWELEN WORDEN NIET RECHTSTREEKS BEDOELD ALS JUWEEL. HET GAAT MEER OM HET GROEPSGEVOEL, DE HERKENNING, RECLAME, DUIDING…

misslint van een miss

tegen aids lintje

lintje tegen aids

festival bandjefestival bandje

ziekenhuisbandje

WAAR LIGT DE GRENS?

extreme bodypiercing

extreme bodypiercing

braille tattoo

braille tattoo

joanneke meester en haar eigen huid

joanneke meester en haar eigen huid


INTERACTIE

YUKA OYAMA EN DE GEWONE MENS ALS INSPIRATIE

Yuka Oyama laat zich inspireren door de gewone mens,                                                                      aan de hand van hun interesse bezorgd ze hen een juweel.

De mensen communiceren naar de buitenwereld toe wie ze zijn, waar ze van houden..

Het is Yuka haar bedoeling om de gewone mens te betrekken in het gehele proces.

http://www.dearyuka.com/

Workshop Yuka Oyama May 2009

oyamaYuka: “What kind of jewelry can I make for you? Any materials do you like here or any wishes?”

oyama 3oyama 1

oyama 2

> Ga naar geloof/belief

Advertenties

Eén reactie to “Communication”


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: