Kostbaarheid/Value

Persoonlijk vertaal ik kostbaarheid als ‘veel emotionele waarde’. Tot ik de Engelse vertaling bekeek: expensiveness, ‘hoe duurder, hoe kostbaarder denk ik dan! 

De kostbaarheid van een juweel is voor elke persoon verschillend, voor de ene persoon is iets pas kostbaar als het heel duur is, voor de andere kan iets goedkoop, maar met emotionele waarde, een kostbaar iets zijn! Het verhaal die het juweel met zich meerdraagt heeft een grote invloed op de kostbaarheid ervan. 

 • Een kleinood wordt veelal opgevat als een kostbaar voorwerp, meestal een juweel. In het Middelnederlands betekende het ‘klein geschenk’.

In de faleristiek (leer van de ridderorden heeft het woord een iets afwijkende betekenis gebaseerd op een germaans woord waaruit in allerlei talen betekenissen als rijkdom,bezit en gelukzaligheid zijn gegroeid.   

Een stukje uit de tekst “ten huize van den heer Jan Adam Kegge” van Nicolaas Beets:   

… reukflesschen, hand-vuurschermen, magots, kinkhorens, sigaarbusjes en kostbare plaatwerken. Een zilveren pendule met een paar vazen van hetzelfde metaal rustten op een schoorsteenmantel van cararisch marmer, en op een trumeau, onder een reusachtigen spiegel daartegenover, zag men een groep van de schitterendste opgezette vogels met spitse bekken en lange staarten, die ooit levend of dood geschitterd hebben. Een marokijnen kleinodiënschrijntje stond er halfgeopend naast. In de vier hoeken der kamer prijkten vier zwaar vergulde standerdkandelaars. Het vloertapijt was uit gloeiend rood en even gloeiend groen geweven. De neteldoeken gordijnen waren met oranje en lichtblauwe zijde overplooid. Gelijk bij alle ijdele menschen, hingen ook in deze huiskamer aan den wand de levensgroote en zeer behaagzieke portretten van mijnheer en mevrouw; mijnheer in een almaviva met een sierlijken zwaai gedrapeerd, en een oogopslag als van een aangeblazen dichter; mevrouw, zeer laag gekleed, met een dik parelsnoer om den hals …    


   

    

Johannes Vermeer ‘The girl with the pearl earring’   

In het verhaal wordt er verteld dat de oorring die het (dienst)meisje aanheeft, een oorring van haar meesteres is. Dit is dus heel kostbaar voor haar, want zoiets heeft ze nog nooit aan gehad en bovendien mag de dame van het huis dit zeker niet te weten komen, en mag er dus ook niets mee gebeuren! 

 

.

  Kostbaar-emotioneel: expensiveness -emotional :

Like family jewellery, wedding rings, ..

but also souvenirs from travelling, prestations,…

or presents!

or just that thing you are attached to.

  

Zoals juwelen die doorgegeven worden in de familie!  Erfstukken, trouwringen, …  Maar ook souvenirs van reizen, ontmoetingen, bijzondere prestaties, …  Of cadeautjes!    

Of gewoon een prachtstuk waar je veel belang aan hecht.   

 • familie – juwelen

  koningin Fabiola en haar moeder met dezelfde oorringen

  'koningin Paola en haar moeder met dezelfde oorringen' uit :"Koninklijke juwelen : van de koninginnen en prinsessen van België" door Christophe Vachaudez

 • geboorte armbandje1
 • naamketting2
 • bff-ring4
 • status55
 • Portretdoosjes van Elisabeth:

5 The Drake Jewel (16e eeuws): Met miniatuur van Elizabeth I aan de binnenzijde, welke zij schonk aan Sir Charles Drake, een ontdekkingsreiziger en piraat. .

 • Ook in het hedendaagse juweel wordt er aandacht geschonken aan emotionele kostbaarheid:

Bijvoorbeeld in 2007 een expo rond hedendaagse geboortejuwelen opgestart door Daan De Decker :’Geboren en Getooid’ In 2006 werd Daan voor de 2e keer papa en dit bracht hem op het idee om een tentoonstelling samen te stellen met als centraal thema ‘geboortejuwelen’.
Van pakweg de 17de tot de 19de eeuw was men ervan overtuigd dat een Zilveren geschenk geluk bracht en de nieuwkomer zou beschermen tegen allerlei onheil. Vandaag de dag is dit wat in onbruik geraakt of beperkt het zich meestal tot een armbandje met naamplaatje en zijn de meeste mensen zich niet meer bewust van de symboliek achter het geschenk.
Daan De Decker vond het alleszins een uitdaging en ontwierp een aantal geboortegeschenken, sieraden in edelmetaal.
Bovendien nodigde hij 14 andere ontwerpers uit om dezelfde denkoefening te maken: hoe zou een geboortejuweel er vandaag kunnen uit zien? Een tentoonstelling met o.a. werk van Daan De Decker, Siegfried De Buck, Peter Vermandere, Silke Fleischer, Pooja Sahny, Elke Peeters, Geertje Bruyninckx. http://www.kunstbus.nl/agenda/2007/20070913214816.html  .

 • voor de juweelontwerper zelf kan er een kostbare betekenis achter de juwelen zitten!

Zo heeft Siegfried De Buck dit jaar (2009-2010) een tentoonstelling rond zijn (meer dan 30 jaar!) carrière. http://www.designmuseumgent.be/NL/tentoonstellingen-2008.php#Siegfried%20De%20Buck  .

 • Kostbaar – breekbaar

Iets kan ook kostbaar zijn omdat het heel fragiel is:   

janna syvanoja

Janna syvanoja - 'paper ring'

'Kitchen Necklace' Gesine Hackenberg

'Kitchen Necklace' Gesine Hackenberg

Jonathan Boyd

Jonathan Boyd

En misschien is deze voor enkelingen ook kostbaar:   

Candy necklace

Candy necklace

 • In de Hip-hop cultuur is BLING – BLING heel kostbaar en belangerijk voor hun status: 

  

bling-bling-alized   

en daar wordt ook op ingespeeld:   

'bling bling-medaillon' by Tjep

'bling bling-medaillon' by Tjep

    Voorlopig besluit ik hieruit dat een juweel pas kostbaar is als het voor jezelf iets betekent!   

   

> Ga naar macht/status

Advertenties

Eén reactie to “Kostbaarheid/Value”


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: